#Absolucio3Ebre: dues persones de Tortosa i una d’Amposta jutjades per la vaga general del 29M

Explicació del cas:
 
El proper 19 de juny tres persones militants de la CUP, dues de Tortosa i una d’Amposta, seran jutjades a Tortosa en relació a la vaga general del 29 de març de 2012. 
Se’ls acusa d’haver realitzat diverses pintades a escoles i instituts públics de Tortosa i d’haver introduït trossos de furgadents a les portes d’escoles i instituts per obstaculitzar l’entrada.
absolució3Ebre_2

Aquesta acusació es tradueix en termes legals en:
–          Delicte de coaccions previst i penat a l’art. 172 CP (codi penal).
–          Delicte de danys previst i penat en l’art. 263 CP en relació amb l’art. 77 amb l’agreujant de l’art. 22.2a del CP.
 
Les peticions de condemna, tant del fiscal com de la Generalitat de Catalunya que actua d’acusació particular, són:
–          24 mesos de multa de quota diària de 15 euros, més responsabilitat personal subsidiària en cas d’impagament (això implica uns 10.000-11.000 euros per persona i presó en cas d’impagament).
–          Responsabilitat civil de 999,26 euros (aquesta quantitat representaria l’import dels danys i s’hauria de pagar de manera conjunta per les tres persones acusades).
–          Pagament de les despeses processals.
 
Descripció objectiva dels fets i proves objectives contra les persones acusades:
 
El dia 29 de març de 2012 una de les persones acusades va ser identificada a prop d’un dels col·legis on s’havien efectuat pintades. Aquesta persona caminava per les rodalies de casa seva a les dues del matí parlant pel mòbil amb la seva parella. Va ser aturada per un cotxe de mossos d’esquadra d’incògnit (secreta) i identificada. Quan els mossos van rebre les dades de la persona identificada van canviar radicalment l’actitud que fins aquell moment havia estat correcta. La persona identificada és una persona que porta molts anys participant de mobilitzacions socials i polítiques, denunciant les retallades i les injustícies d’un sistema cada cop més desigual. En ser identificada com a tal, acudiren al lloc dels fets fins a quatre cotxes de policia (secretes i  de servei) fent un judici a priori sota una deducció ben simple i infantil: com que passava per allà una persona que forma part de moviments socials i polítics ha d’haver estat la persona que ha efectuat la pintada. Va ésser retinguda, intimidada, registrada, li van demanar el mòbil per comprovar amb qui parlava, li van fer un examen exhaustiu de les mans per comprovar si tenia deixalles de pintura… Posteriorment, acudiren amb un focus perquè, segons els policies, aquesta persona no podia estar sola i havia d’anar amb més companys, entenent que havia estat ella l’autora dels fets atenent-se només a què és una persona que milita en moviments socials i polítics. Aleshores, els agents van buscar els altres companys però la cerca fou infructuosa, ni van trobar ningú més per les rodalies ni van trobar cap evidència en l’escorcollament i examen de mans que van fer-li. Els agents van dir-li a la persona retinguda que si no deixava que l’acompanyaren a casa seria detinguda. Els mossos d’esquadra la varen acompanyar a casa (a pocs metres del lloc on havia estat identificada) amb  un cotxe tipus ranxera de color gris (cotxe secret d’aquests agents).
 
A l’informe policial no consten aquets fets, diuen que la persona simplement va ser identificada i la van deixar anar. Primera mentida dels mossos.
 
En son demà, la parella de la persona identificada va anar a buscar el cotxe que havia deixat aparcat i aquest no estava. Quan va anar a la policia local li digueren que el seu cotxe el tenien els mossos, a l’anar a la comissaria dels mossos a pel cotxe va ser detingut acusat de ser autor dels fets ocorreguts a les escoles i instituts la nit anterior. Va romandre detingut durant tot un dia. També van detindre a un altre company d’Amposta relacionant-lo amb els mateixos fets perquè al cotxe del primer detingut hi havia una motxilla amb documents del segon detingut. Al final del dia, tots dos van ser alliberats. 
L’acusació cap a aquestes dues persones es basa en què el cotxe del primer detingut estava aparcat a prop d’un dels col·legis que havien estat pintats. El cotxe estava obert i a dintre hi havia pots de pintura, alguns en la motxilla del segon detingut.
El primer detingut va deixar demostrat que els esprais de pintura els utilitza en el seu treball i que, a més a més, els colors no eren els mateixos amb els que s’havien fet les pintades.
 
A més a més, la motxilla del segon detingut se l’havia oblidat al cotxe del primer detingut la setmana anterior, ja que havien passat junts el dia. Aquesta motxilla estava buida. Segona mentida dels mossos. 
 
Aquella nit la segona persona detinguda estava a casa dels seus pares a Amposta que és on viu; malauradament el testimoni de la mare sembla no tenir gaire valor. 
Un mes després la persona que havia estat identificada va ser detinguda per dos mossos secretes en sortir del treball pels mateixos fets. Després d’estar al calabós algunes hores va ser posada en llibertat.
Després d’anar a declarar tots tres davant la jutge, el cas va ser arxivat de manera provisional (davant la conformitat de les parts, ja que ningú va posar recurs). Els mossos, però, van insistir a la jutge perquè reobrís el cas per poder fer una prova cal·ligràfica. La jutge va tornar a obrir el cas essent, aquesta, una acció poc regular des del punt de vista legal (ja que un cas ja arxivat només pot ser obert de nou si hi ha proves, no per buscar-les). Els tres acusats van fer les proves cal·ligràfiques i l’informe conclou que no es poden traure conclusions des d’un punt de vista tècnic (ja que la prova va ser sobre paper amb bolígraf i les pintades havien estat fetes a parets i amb esprais), podien haver estat els autors i podien no haver-ho estat.
 
Més de tres anys després de la vaga del 29 de març de 2012, les tres persones acusades seran jutjades per la via penal el proper 19 de juny a Tortosa.
Quines són les proves objectives contra aquestes tres persones? Quins són els fets demostrats que justifiquen que aquestes tres persones foren detingudes i fitxades  i que ara s’enfrontin a possibles penes de presó?
 
L’única “prova” és el testimoni dels mossos. Aquests munten un relat agafat amb pinces a partir de deduccions sense fonament i on cap de les proves aportades pot ser considerada objectiva ni concloent. 
 
La nostra denúncia:
 
Les tres persones encausades actualment són militants de la CUP (dues de Tortosa i una d’Amposta), persones que porten anys militants en moviments socials i polítics, participant de manifestacions i denunciant irregularitats i corrupcions en l’administració pública. Aquest és el fet que està sent jutjat, aquest és un judici polític.
 
Estem convençudes que si la persona que va ser identifica a prop d’uns dels col·legis no hagués estat una persona de la dissidència política mai hagués arribat a judici ni hagués estat detinguda. La seva acusació és tan ridícula com dir que passava per allà una persona que milita en moviments socials i polítics, ergo ha de ser ella.
Hi ha un clar interès de càstig, no per aquets fets concrets sinó per la seva activitat política contrària al poder vigent. Aquest interès es manifesta clarament durant tot el procés. Les tres detencions són totalment innecessàries, especialment l’última on la persona ja havia estat identificada i els mossos sabien on vivia i treballava, per tant, haurien d’haver estat citades directament als jutjats. 
L’única ”prova” contra els acusats és el testimoni dels mossos, un informe policial farcit de mentides i de deduccions molt simples que en cap cas haurien de ser considerades proves en un estat democràtic on els drets personals i col·lectius fossin respectats.
Nosaltres ens preguntem com la nostra justícia pot portar a judici penal a tres persones només amb la paraula dels mossos. Com pot defensar-se una persona dels abusos policials si la paraula d’aquests és suficient per jutjar-la i condemnar-la? 
En els últims anys s’han fet públics diversos casos on s’ha deixat de manifest que la policia i també els mossos d’esquadra han mentit en les seues declaracions. Només cal recordar el cas d’Ester Quintana que va perdre un ull en una manifestació de la vaga general a Barcelona, també el 2012. En aquest cas vam poder veure que els mossos arribaren a canviar de teoria, una, dues i fins a tres vegades. En un principi negaren haver emprat pilotes de goma, afortunadament imatges gravades des dels telèfons mòbils van demostrar que els mossos mentien. Aquest és, potser, un dels casos més sonat però no l’únic, casos com el de la comissaria de Les Corts o l’assassinat d’un comerciant al Raval de Barcelona ens fan veure que els abusos policials i les mentides en els testimonis de les forces de seguretat estan a l’ordre del dia. 
 
Aquests fets, aquesta persecució policial per motius polítics i aquesta manca de garanties de les persones davant el poder dels mossos no són exclusius de Tortosa, malauradament està sent una manera d’actuar massa freqüent a tot Catalunya. En aquella vaga general de 2012 van ser detingudes més de 100 persones només a Catalunya, un fet que demostra que hi havia una consigna clara, la d’aturar la dissidència amb la repressió. 
 
Si volem un país democràtic i que garanteixi els drets individuals i col·lectius hem de canviar moltes coses. Cal que la ciutadania deixi clar que no volem més del mateix, que en aquest país ja es van patir dècades de duríssima repressió política durant el franquisme i que no estem disposades que ara, que la ciutadania torna a mobilitzar-se per canviar un sistema massa desigual i injust, tornen els poderosos a fer ús de la repressió per mantenir l’estatus quo.
 
Hem de garantir el dret de defensa de les persones, hem d’acabar amb aquest sistema jurídic que no garanteix un judici just perquè la paraula dels mossos no pot ser causa suficient per jutjar ningú i molt menys per la via penal.
 
I també hem de garantir un estat on ningú, ningú, tingui el poder de detenir arbitràriament ni de patir qualsevol abús per part dels mossos d’esquadra.
 
És molt el que ens juguem, cal mostrar el nostre rebuig a la repressió política i cal que ens solidaritzem amb les tres persones encausades perquè ningú ha de ser castigat per lluitar en defensa d’un sistema més just i amb igualtat d’oportunitats.
————-
FONT: Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l’Ebre @GSRepressioEbre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*