Activista detinguda per a lliurar-li una notificació judicial

Barcelona, 06/09/2012 – Les detencions intimidatòries d’activistes amb l’únic objectiu de lliurar notificacions judicials s’han tornat a repetir aquesta setmana. El passat dimarts 4 de setembre, l’activista mexicana defensora del drets humans l’Anabell CH va ser detinguda a les 10:40 h, mentre participava en una concentració contra les retallades.

L’Anabell estava pendent d’una notificació judicial d’un cas anterior, quan va ser detinguda després dels aldarulls en la manifestació de l’1 de maig de l’any passat, durant la qual va rebre cops de tres mossos d’esquadra a qui ha denunciat, patint el despreniment d’una pròtesi mamària (veure vídeo).

Després de la detenció el passat dimarts, l’Anabell va ser portada a la comissaria de les Corts, on a partir del migdia es van concentrar una trentena de persones que demanaven l’alliberament de la detinguda. No va conèixer el motiu de la seva detenció fins passades quatre hores, a les 14.30h de la tarda, just abans de ser posada en llibertat i després d’entregar-li la notificació judicial.

L’Anabell afirma que a comissaria la van tractar bé, i fins i tot que alguns dels mossos es van disculpar amb ella per l’innecessari de la detenció. No obstant això, no pot amagar la seva decepció amb la justícia: “no és d’estranyar que la justícia estigui col·lapsada, si per un tràmit per al qual poden enviar una carta certificada et porten a comissaria amb tot el que això implica (el registre, que et prenguin les empremtes, haver de buidar i lliurar els teus objectes personals …) “.

En efecte, les notificacions en els processos penals s’han d’enviar al domicili de la persona i  a la seva representació lletrada. Fins i tot, en casos en què ho hagin intentat i no ho hagin aconseguit, el procediment adequat seria citar-la en Comissaria per fer-li lliurament de la notificació. L’aplicació de la privació de llibertat de manera allunyada als principis garantistes que regeixen el Dret Penal porta a situacions com la que l’Anabell va viure dimarts.

L’Anabell tampoc acaba de comprendre bé com la seva notificació ha implicat la tasca de tants mossos i funcionaris que cada vegada han de treballar més i cobrar menys. Li agrada recordar als agents de la BRIMO que també està lluitant pels fills dels mossos, perquè tinguin una educació, sanitat i treball dignes, per això potser segons explica l’Anabell, alguns mossos van acudir al seu calabós per explicar-li el difícil de la seva situació laboral.

El més estrany del cas, però, és que cap a les 9h del matí, una hora i mitja abans de la seva detenció,  ja havia estat identificada amb altres 6 persones per uns agents de la BRIMO, els quals, suposadament, degueren assabentar-se de l’existència d’alguna ordre de detenció, però li van tornar la seva documentació sense informar-la de la notificació.  A més a més, segons l’advocada defensora, la comunicació no s’ha fet segons el procediment habitual, tot i que la interlocutòria de suspensió de condemna va ser dictada el 15 de maig d’aquest any.

La jutgessa que ha dictat l’ordre de detenció és Carmen Murio González, qui ja ha estat protagonista d’algunes sentències polèmiques. Entre elles, el cas en què justifica la violència contra una dona maltractada pel fet d’haver estat “provocada” per la víctima amb la seva sola presència, fet que va portar a la dona a presentar una recusació contra la jutgessa. O la lleugeresa de la pena en l’agressió racista, als Ferrocarrils catalans, a una menor equatoriana que va ser gravada per les càmeres de seguretat , decretant-hi només 8 mesos de presó per a l’agressor.

En el cas de l’Anabell la jutge no va tenir en compte la denúncia presentada per ella, ni els informes mèdics i va decretar un any de presó per l’Anabell. L’advocada de la demandada havia recomanat a l’Anabell no recórrer la sentència davant una possible expulsió del país, en trobar l’acusada en situació irregular. I tancant així la porta a un recurs de la defensa i a la presentació de les proves de l’agressió policial (com ara la denúncia i els informes mèdics) en acceptar la suspensió de la condemna.

Algunes de les afirmacions de la magistrada deixen entreveure el seu tarannà ideològic i certa ignorància en matèria de dret penal o drets humans, amb comentaris com ara “les persones detingudes no tenen drets” que l’Anabell afirma que li va dir la jutgessa, o fins i tot s’atreveix a prejutjar a l’acusada per seva la vestimenta, qüestionant que l’Anabell pogués ser periodista per la seva forma de vestir, motiu més que suficient per sol·licitar la revocació del cas.

Enfront l’absurditat de la detenció i del cas, exigim que l’administració de justícia no es col·lapsi amb la privació de llibertat a activistes per actes purament administratius que es podrien resoldre enviant-hi una carta. Potser així podria dedicar-se a impartir justícia: jutjant i condemnant als banquers i polítics culpables d’aquesta crisi i investigant els casos d’agressions i morts de persones sota custòdia estatal. Perquè en un estat de dret hauria prosperar la denúncia per agressió que l’Anabell presentar contra els mossos que la van detenir perquè, tot i haver estat condemnada per uns fets que nega haver comès, ha patit seqüeles físiques i psíquiques provocades per la detenció.

La paradoxa és que la justícia no deixa d’acarnissar-se amb les víctimes d’una violència estructural que ataca a les persones més vulnerables. Sens dubte, la situació s’anirà fent més insuportable, portant al límit la pau social, ja que el sistema judicial segueix aplicant un doble raser tan violent per al 99% del poble, deixant clar que la justícia no és igual per tothom. Per exemple, el cas Fabra porta més de 8 anys en fase d’instrucció, mentre Marián ha estat condemnada en menys de 72h pel cas de l’expropiació d’aliments a Vilafranca del Penedès. Aquesta contínua instrumentalització dels cossos policials i de la justícia per part dels governants -com ara Puig o Esperanza Aguirre- és intolerable. I per més que vulguin reprimir-nos a qualsevol preu, som cada cop més les persones que, com l’Anabell, estem decidides a no fer ni un pas enrere i seguir avançant solidàriament defensant els drets de totes nosaltres.

+ info

Detenen una activista en una protesta pacífica contra les retallades

Una manifestant contra les retallades ha estat detinguda aquest migdia a plaça Sant Jaume de Barcelona i és traslladada a Les Corts

Vídeo de les agressions patides per l’Anabell el 1r de maig de 2011

http://youtu.be/nYOXTrPh7hs (el cas de l’Anabell a partir del min 6:12)

Versió completa: http://vimeo.com/23808534

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*