Comunicat sobre el NOP

#NoEnsIdentifiquem

Contra la vostra impunitat, el nostre anonimat! Perquè el NOP és un pedaç!

Què està passant?

L’estratègia repressiva dels Mossos (amb l’objectiu de dissuadir a la població d’exercir el seu dret de manifestació) passa per:

  • Provocar ferits (centenars de persones lesionades i algunes amputades per culpa de la brutalitat policial).
  • Identificar persones que posteriorment reben multes que tenen com a única finalitat dissuadir de l’exercici del dret a protestar i manifestar-se.
  • Crear fitxers il·legals (amb les identificacions, els cossos policials elaboren llistes de persones ‘sospitoses de dissidència’).
  • La no identificació dels agents (incompliment sistemàtic per les unitats antiavalots de la norma que diu “les peces visibles dels uniformes de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i les funcionàries, han de tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una veta adherent de color blau marí de 2 cm d’ample i 5 cm de llarg, en la qual ha de constar el número d’identitat professional”).

Paral·lelament l’estratègia d’alguns mitjans de comunicació passa per:

  • Tergiversar
  • Criminalitzar
  • No contrastar

En els darrers dies, hem pogut veure a diferents mitjans com es parlava implicitament o explícita de Rereguarda en moviment, se’ns criminalitzava i ni tan sols se’ns contactava per escoltar la nostra veu.

Exemple: Reportatge de Tele5 (min. 17:35), del 8 de març.

Exemple: Notícia de El País, del 9 de març.

La nostra resposta a aquestes notícies en forma de comunicat la podeu trobar aquí.

 

Nosaltres:

Portem setmanes treballant en una campanya (“No ens identifiquem“), i un dia abans d’endegar-la el Departament d’Interior anuncia la decisió d’incorporar un número (NOP) d’identificació dels antiavalots, presentant-ho com un gran avenç per a la població. Però aquest NOP amb el qual pretenen sortir del pas no es correspon pas amb la TIP (Targeta d’Identificació Policial, personal i intransferible), té 9 xifres amb milers de milions de combinacions possibles per a poc més d’un miler d’agents, el portaran a l’esquena -els antiavalots estan justament entrenats per no donar l’esquena… Tot això difícilment facilitarà el dret d’una manifestant a identificar el seu agressor….

Podem considerar una petita victòria que, amb la tasca de denúncia de centenars de col·lectius i milers de persones, ara el Departament d’Interior es vegi obligat a emprendre aquesta operació de rentat de cara col·locant aquesta xifra alfanumèrica a les armilles dels mossos, però és insuficient, doncs és un pedaç innefectiu i, de moment, continua essent il·legal (si més no fins que no modifiquin la norma aprovada per la Generalitat el 2008, tal com sembla que passarà). Cinc anys incomplint la llei i ni un sol culpable…

Què farem?

En veure que la campanya de desobediència a les identificacions arbitràries els incomoda -doncs és una desobediència evidentment legítima-, la continuarem utilitzant fins a la retirada de totes les sancions imposades en el marc de mobilitzacions socials, fins que el agents antiavalots s’identifiquin clarament amb la TIP i fins que les actuacions dels cossos policials s’ajustin escrupolosament al respecte dels drets fonamentals de les persones, entre aquests el dret a l’anonimat.

Continuarem cercant suports, realitzant activitats i accions, i seguirem buscant alternatives i estratègies eficaces per assolir els nostres objectius. Ni tenim por, ni callarem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*