Juan Andrés Benítez, comunicat de Rereguarda en Moviment en relació al desenllaç judicial del cas.

Volem fer una crida a totes les persones i col·lectius que sentim que la justícia rau en la dignitat de les nostres lluites a juntar-nos a l’Àgora Juan Andrés el dijous vinent 19 de maig a les 19h per seguir lluitant i juntar forces amb totes les lluites que ens fan seguir dempeus.

13173685_10209643241416545_7240178306998763546_n

Comunicat de Rereguarda en Moviment en relació al desenllaç judicial del cas Juan Andrés Benítez.

Pensem que Rereguarda – i altres col·lectius que des del moment inicial vam tirar endavant la denúncia d’aquest cas – tenim molt a dir en aquests moments convulsos.

Volem recordar que el 5 d’octubre del 2013 al carrer Aurora es va produir aquesta pallissa que va acabar amb la mort d’una persona a mans (i peus) de sis Mossos d’Esquadra. La denúncia a través de les xarxes socials va fer que la Conselleria d’Interior hagués de rectificar les versions inicials davant l’evidència de les imatges gravades per veïnes valentes del Carrer Aurora del barri del Raval:
                                

La investigació paral·lela que des del primer moment vam fer, va ser clau per contradir la versió oficial dels Mossos d’Esquadra i del govern de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el comunicat que vam fer després de les mentides de la Conselleria d’Interior: [Comunicat arran les respostes d’Interior a la mort de Juan Andrés Benítez]

No és un cas aïllat el de Juan Andrés Benítez, tenim altres exemples de morts sota custòdia policial.

En pocs dies es va crear la “Campanya Justicia Juan Andrés” amb associacions del barri del Raval i Ciutat Vella, i entitats en defensa dels drets i llibertats de les persones. Teníem clar que calia una campanya pública de denúncia que centrés el debat en els abusos i la brutalitat policial. I, per la via legal, estàvem decidides a fer tots els esforços per a què la impunitat no tingués recorregut. Vam decidir que – davant uns fets tan greus i sabent com funciona la justícia – no en teníem prou amb l’acusació particular, volíem actuar com acusació popular perquè les proves eren clares. L’objectiu era entomar aquest cas com un punt d’inflexió sobre les funcions i els límits d’intervenció dels cossos policials en aquest país. Així ho vam fer, i vam decidir entre totes que l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans fos l’entitat-instrument legal que ens defensaria en els processos legals-judicials que hi hauria en el cas Juan Andrés Benítez.

Passats 3 anys, hem participat en múltiples actes de denúncia, de manifestacions, mobilitzacions, xerrades, etc. amb l’objectiu que la població es fes càrrec de la gravetat dels fets i amb la determinació de situar el judici popular que començava aquest dilluns 9 de maig al centre de l’agenda política catalana.

Dilluns al matí, ningú no s’esperava el que va passar. Per la premsa, vam saber que l’instrument legal- mai vam decidir que l’ACDDH ens representava políticament- havia decidit de manera unilateral segellar un pacte amb la defensa dels policies homicides Joel Navarro Agell, David Garcia Manzano, David Cruz Milla, Eduardo Gallardo Vicens, Ramón de Dios López i Jesús Jamal Rueda; i els còmplices per eliminar proves el policia Marc Vargas Plana i la policia Elisenda Gimeno Rabella.

Rereguarda en Moviment i la Campanya Justicia Juan Andres, sempre hem manifestat la nostra intenció d’arribar fins al final en aquest procés. Aquesta visió és també compartida per la majoria social que va veure les imatges gravades i que va sentir les mentides dissenyades per la conselleria d’interior. Nosaltres, estàvem disposades a posar tots els recursos necessaris per visualitzar la connivència dels aparells repressors de l’Estat amb l’estament judicial, en el cas que en el moment posterior al judici comencés una batalla de recursos i indults. La imatge que ens rondava: l’Estat tapant-se les vergonyes i l’acusació popular traient a la llum pública les seves clavegueres.
Avui estem indignades, tristes i decebudes pel desenllaç judicial d’aquest cas en què Rereguarda va treballar tan intensament en el moment inicial i on es va posar de manifest, arran de la nostra feina, la importància de les investigacions paral·leles a les oficials per fer justícia i construir el relat d’aquests fets per trencar la impunitat policial que tant patiment ens ha portat a algunes de nosaltres.
Ara bé, des de Rereguarda seguirem denunciant aquest cas des del carrer. Encartellarem la cara dels homicides per tot Barcelona – ho han reconegut davant la seva justícia, per tant ja no cal parlar de pressumptes homicides, són HOMICIDES amb majúscules – juntament amb la campanya Justicia Juan Andrés. Seguirem publicant aquest vídeo on es veu en directe com maten a J.A.Benítez al mig del carrer.

Seguirem denunciant els casos de brutalitat policial que passen massa sovint als carrers dels nostres barris, pobles i ciutats.

Sobre la decisió unilateral de pacte presa per l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, volem deixar ben clar que no ens representa. I en diem unilateral perquè en cap moment, l’ACDDH ha parlat amb Rereguarda en Moviment per canviar la posició que vam defensar juntes en la roda de premsa el 5 de març del 2016 davant la possibilitat que ens expulsessin com a acusació popular del judici sobre el cas J.A.Benítez:

Així doncs, fruit de l’aprenentatge que ens ha donat aquesta experiència, d’ara endavant desconfiarem d’entitats que unilateralment decideixen per la resta fins on podem arribar en els processos que els moviments socials de base impulsem.

Avui, Rereguarda en Moviment seguim exigint:

  • Que Albert Batlle, Director General de la Policia, obri expedient disciplinari als agents. Que en aplicació del reglament intern de la policia (decret 183/1995) ha de comportar l’expulsió irrevocable del cos de Mossos d’Esquadra dels homicides Joel Navarro Agell, David Garcia Manzano, David Cruz Milla, Eduardo Gallardo Vicens, Ramó de Dios López i Jesús Jamal Rueda i els còmplices per eliminar proves policies Marc Vargas Plana i la policia Elisenda Gimeno Rabella.
  • La depuració de responsabilitats de tots els comandaments de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella per encobrir l’actuació delictiva dels seus subordinats, així com una investigació profunda a tots els agents adscrits a l’esmentada comissaria.
  • L’inici d’un ampli debat social sobre les funcions i els límits d’intervenció dels cossos policials, i sobre els protocols i mecanismes de control que cal implantar per sanejar-los radicalment.

Gràcies a totes les mostres de suport a la campanya Justicia Juan Andrés que hem rebut aquests dies. Seguirem lluitant per les llibertats i la justicia social, per la dignitat de totes les persones. Mai més soles. Prou brutalitat policial, prou impunitat policial.

En memòria del nostre company Pablo Molano que des del primer moment va lluitar perquè es fes justicia en aquest cas i en tants altres.

#Nosaltres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*