La mort d’en Yassir/La muerte de Yassir

[CAT]
Yassir El Younoussi va morir el 31 de juliol del 2013 a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de El Vendrell. Tenia 29 anys i, segons família i amics, presentava un perfecte estat de salut abans de ser detingut aquell mateix dia al matí. Mentre Yassir era a la cel·la, sis mossos el van reduir lligant-lo de peus i braços, tot posant-se sobre d’ell fent pressió sobre el seu cos. Es creu que aquesta pressió va poder causar falta d’oxigen i parada cardiorespiratòria.
La versió dels mossos és plena d’incoherències: asseguren que la mort de Yassir va ser conseqüència de múltiples cops que ell mateix es va proporcionar al cap i un estat d’ansietat combinat amb ingesta de drogues. Segons l’autòpsia, no s’aprecien marques d’aquests cops ni quantitats tòxiques de substàncies a la sang. La quantitat trobada de 0,3 mg de cocaïna per litre en sang no és tòxica ni molt menys mortal.
Però el més alarmant del cas és que la prova principal, el vídeo de la càmera de seguretat de la cel·la de Yassir, presenta clars indicis d’haver estat manipulada: els mossos només van lliurar a la jutge que instrueix el cas un resum d’una hora d’un vídeo d’almenys quatre. El vídeo que es va lliurar en un primer moment estava encriptat, pel que el seu visionat va resultar impossible. La segona vegada, tot just es va presentar una selecció del que la policia considera “més rellevant”, argumentant que la resta es va esborrar.
Per què els mossos d’esquadra es neguen a lliurar el vídeo íntegre de la cel·la de Yassir?
A més a més, diversos testimonis afirmen que la comunitat marroquina de El Vendrell pateix un assetjament constant per part dels Mossos d’Esquadra. Redades, cops, identificacions arbritaries… La mort de Yassir no és un cas aïllat, al contrari, es dóna en un context on la policia té carta blanca per actuar amb una estratègia racista en mig d’un barri obrer freqüentat per aquesta comunitat.

[CAST] 
Yassir El Younoussi murió el 31 de julio del 2013 en la comisaria de los Mossos d’Esquadra de El Vendrell. Tenía 29 años y, según familia y amigos, presentaba un perfecto estado de salud antes de ser detenido aquel mismo día por la mañana. Mientras Yassir estaba en la celda, seis mossos lo redujeron atándolo de pies y brazos, y se colocaron encima de él haciendo presión sobre su cuerpo. Se cree que esta presión pudo causar falta de oxígeno y parada cardio-respiratoria.
La versión de los mossos está llena de incoherencias: aseguran que la muerte de Yassir fue consecuencia de múltiples golpes que él mismo se proporcionó en la cabeza y un estado de ansiedad combinado con  ingesta de drogas. Según la autopsia, no se aprecian marcas de dichos golpes ni cantidades tóxicas de substancias en la sangre. La cantidad encontrada de 0,3 mg de cocaina por litro en sangre no es tóxica ni mucho menos mortal.
Pero lo más alarmante del caso es que la prueba principal, el vídeo de la cámara de seguridad de la celda de Yassir, presenta claros indicios de haber sido manipulada: los mossos sólo entregaron a la juez que instruye el caso un resumen de una hora de un vídeo de al menos cuatro. El vídeo que se entregó en un primer momento estaba encriptado, por lo que su visionado resultó imposible. La segunda vez, apenas se presentó una selección de lo que la policía considera “más relevante”, argumentando que el resto se borró.
¿Por qué los mossos de esquadra se niegan a entregar el vídeo íntegro de la celda de Yassir?
Además, varios testigos afirman que la comunidad marroquí del Vendrell sufre un acoso constante por parte de los Mossos d’Esquadra. Redadas, golpes, identificaciones arbitraria … La muerte de Yassir es un caso aislado o se da en un contexto donde la policía tiene carta blanca para actuar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*