Per dignitat! #JusticiaYassir JA!, comunicat pel sobreseïment del cas de Yassir, mort a la comissaria de mossos de El Vendrell

VendrellDe  vegades la mort no necessita explicació, simplement suceeix. En altres  ocasions arriba abans de temps i de forma inesperada. Però, quan a més a  més es veu acompanyada de relats incoherents, circunstàncies fosques, falsejament flagrant i eliminació de proves; racisme institucional i xenfobia (recordem que PxC té tres regidors al Vendrell), ens plantejem: Tenen totes les vides el mateix  valor?

 

El Jutjat d’Instrucció Número 2 de El Vendrell acaba d’arxivar el cas d’en Yassir El Younoussi, amb la vida del qual van acabar el dia 31 de juliol del 2013 al calabós de la comisaria dels Mossos d’Esquadra de El Vendrell. La jutgessa  no veu indicis d’infracció penal a l’actuació dels vuit mossos  d’esquadra i dels dos membres del SEM que estaven imputats.
Recordem que Yassir tenia 29 anys i, segons familia i amics, presentava un estat de salut perfecte abans d’ésser detingut el matí d’aquell fatídic dia. Mentre era a la cel·la, sis mossos el van reduïr lligant-lo de peus i mans, alhora que alguns d’ells excercien una forta pressió sobre tot el seu cos. Aquesta pressió, juntament a l’estat de nerviosisme creat per l’escena, pogueren provocar-li l’aturada cardiorespiratòria.  Segons declaracions de dos dels agents, la contenció d’en Yassir va  excedir el temps establert pel propi protocol dels Mossos d’Esquadra.  L’informe fotogràfic de l’aixecament del cadàver monstren el cos del jove ajagut inmòbil a terra. Porta només un banyador de platja. El casc i les cintes que es van fer servir a la contenció són a sobre el matalàs i per terra. Al seu costat, una bossa de cocaïna.  Algunes de les declaracions dels agents implicats es contradiuen amb  l’informe fotogràfic. Les imatges de la cinta de seguretat de la cel·la  no s’han lliurat completes, ja que els propis Mossos d’Esquadra van  considerar oportú facilitar una versió retallada. Una VERSIÓ RETALLADA  de la prova PRINCIPAL del cas, ometent els moments claus de la reducció,  fet que NO va provocar cap tipus de reacció a la nostra jutgessa  d’instrucció 2, ni tan sols una imputació per obstrucció a la justícia  als mossos que van esborrar les proves. Com s’explica que la bossa de  cocaïna no fos descoberta durant l’escorcoll previ a l’entrada a la  cel·la? Com és possible atribuir una mort al consum de droga, quan la quantitat detectada en sang no és suficient per produir un desenllaç semblant? Per què falten 3 hores de la cinta de seguretat de la cel·la?  Per què arxivar un cas quan aquestes i moltes més preguntes encara no  tenen resposta?

Aquest cas ja supera els interrogants que plantejàvem fa un any amb aquest vídeo.  Ara, els dubtes que se’ns plantegen afecten a la totalitat del sistema  judicial del Vendrell: Està tot l’arbre podrit? Quants d’aquests jutges i  policies són votants de PxC? Per què el cas del Yassir no ha cridat  l’atenció dels mitjans de comunicació com si ho va fer en el cas de Juan  Andrés Benitez? Té alguna cosa a veure el seu origen humil i marroquí?

 

 

Què  esperem davant la mort? Sens dubte, no hi ha marxa enrere. Però sabem que és necessària una explicació. És imprescindible reparar el dolor, encara que no es pugui oblidar.

La família de Yassir mereix rebre una explicació. Els seus amics, tota la  societat i especialment la comunitat marroquina s’ho mereixen: per què  s’ha decidit deixar d’investigar aquesta mort? En quin lloc queda la justícia davant les ja flagrants sospites de racisme i odi contra les  persones marroquines?

Ben aviat es presentaran recursos per a reobrir el cas a l’Audiència  Provincial. Des de Rereguarda no ens resignarem i continuarem  lluitant des de les nostres possibilitats per #JusticiaYassir, recolzant en tot el que sigui possible al grup de suport #JusticiaYassir del Vendrell.

 

Per dignitat! #JusticiaYassir JA!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*