Prou impunitat policial: l’Audiència de Girona ordena reobrir la investigació per la mort de Juan Pablo Torroija

L’Audiència de Girona ha ordenat que es reobri la investigació per la mort de Juan Pablo Torroija en veure-hi indicis de responsabilitat penal dels policies que tenien la responsabilitat de la seva guàrdia i custòdia. El jutjat d’instrucció número 4 de Girona va arxivar la causa l’agost passat, donant per bona la versió policial i negant-se a investigar més a fons el cas, tot i que tal com denunciava l’advocat de la família de Torroija, Benet Salellas, hi havia indicis de possible negligència i motius suficients perquè s’hi realitzés una investigació més profunda del succeït.

Juan Pablo Torroija va ser detingut per la Policia Municipal de Girona el passat 11 de juliol. 3 dies més tard moria a l’hospital envoltat de fosques circumstàncies que ni la policia ni l’Alcalde, Carles Puigdemont, de CiU, volien esclarir, fet que va produir que aquesta mort encara tingués més ressò tant a Catalunya com a l’altre costat de l’Atlàntic, ja que Torroija era de nacionalitat argentina. Des d’un inici, les irregularitats i les preguntes per esclarir eren moltes. I si bé no es tenien proves de tortures ni se sabia què havia pogut passar aquell 11 de juliol en les dependències policials, estava clar que es tractava d’una nova mort sota custòdia policial i era un cas que, com a mínim, calia ser investigat.

 Els familiars de Juan Pablo van trigar 15 dies a saber que aquest havia mort, però l’Alcade, Carles Puigdemont, es va afanyar a trucar a tots els Grups Municipals amb representació a l’Ajuntament, informant immediatament de la mort de Juan Pablo i destacant la bona gestió de la Policia Municipal en tot aquest tràgic succés. Així ho explicava Jordi Navarro, el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona:

Val a dir que tot aquest cas, sobre tot per les irregularitats i els espais foscos que ni policia ni l’Alcalde ni el jutjat número 4 de Girona volien investigar, però que ara es veuran obligats a fer per l’ordre de la secció tercera de l’Audiència de Girona, va aixecar aquest estiu certa polseguera mediàtica, ja que l’ombra de la tortura i de la responsibilitat policial en la mort de Juan Pablo planava sobre la Policia Municipal de Girona i la família de Juan Pablo exigia saber com i per què havia mort. En aquesta petita batalla mediàtica cal destacar la funció parainstitucional del diari El Punt Avui, donant sempre per bona la versió policial dels fets, elogiant el comportament dels policies implicats, i cedint part del seu espai per publicar articles tan mesquins com el de “Reixes a la veritat“, de Josep Palouzié, cap intendent de la Policia Municipal de Girona, en el qual nega taxativament l’existència de la pràctica de tortures a Catalunya, la qual pot donar-se “en sistemes autoritaris en què els drets humans i les llibertats públiques no hi són garantides, però no pas a la nostra societat”. Sense dubte, una hipocresia molt àcida d’empassar ara mateix quan fa pocs dies que hem conegut que 4 mossos han rebut un segon indult del Consell de Ministres de Rajoy per tal d’evitar que entrin a la presó condemnats per tortures. Des de Rereguarda en Moviment vam enviar un article de rèplica al publicat per Palouzié, però El Punt Avui, seguint la línia editorial oficialista, va desestimar publicar-lo. En aquell article de rèplica es demanaven, en síntesi, dues coses: primer, que no es negui l’existència de tortures a Catalunya i que no s’escandalitzi si plana l’ombra de la tortura quan s’hi produeix una mort sota custòdia policial: segon, que facin tot el possible per esclarir les circumstàncies de la mort de Juan Pablo i investigar possibles irregularitats i negligències en el cas, tal i com demanava també l’advocat Benet Salellas. Mesos després la secció tercera de l’Audiència de Girona li donen la raó.

Seguirem atents a com continua aquesta investigació. Són massa els casos d’impunitat policial perquè baixem els braços per aquesta petita victòria legal, ans tot el contrari: cal redoblar els esforços i els moviments per posar fi a la seva impunitat. El número creixent de morts sota custòdia policial i penitenciària (incloent-hi els CIEs), el recent indult als 4 mossos torturadors, les víctimes de les bales de goma, l’escalada repressiva de Felip Puig com a Conseller d’Interior, amb la repressió salvatge del 27M en el desallotjament de Plaça Catalunya i de les darreres Vagues Generals (29S, 29M i 14N), i campanyes com les de 3 anys sense Jonathan20 anys sense Pedro Álvarez, dos joves morts per la policia a Terrassa i Hospitalet respectivament, ens han de recordar que lluita contra la repressió i la impunitat policial és més que mai un deute urgent per tots i totes nosaltres, per les que estem i per les que ja no estan entre nosaltres. Contra la impunitat policial, solidaritat, suport mutu i lluita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*