Sancions administratives per limitar el dret de reunió i manifestació: prou multes!

Capítol “Utilització preventiva de sancions administratives per limitar el dret de reunió i manifestació“, extret de l’Informe de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) dirigit al Comitè Europeu contra la Tortura i altres tractes o penes inhumans o degradants, amb el títol: Criminalització de la dissidència, expansió del sistema penal i situacions d’abús policial com a respostes davant la crisi econòmica a Catalunya: clica aquí per accedir a l’informe complet.

“Les autoritats catalanes estan aplicant des de fa mesos el règim sancionador previst a la Llei 1/92 de Seguretat Ciutadana de manera absolutament desproporcionada. Aquesta llei preveu multes per a aquelles persones que es manifestin o reuneixin a l’espai públic sense haver realitzat una comunicació formal a l’autoritat competent. En primer lloc, entenem que una llei com la de l’any 1992 no s’adequa a la realitat actual dels moviments socials de Catalunya i encara menys al Moviment 15M, ja que una de les seves principals característiques és l’exercici espontani dels drets de reunió i manifestació. Una gran part de les convocatòries i mobilitzacions que es duen a terme a Catalunya es concerten mitjançant les xarxes socials sense tenir cap organització al darrere. El règim jurídic de l’any 1992, que considerem que ja coartava en gran mesura el dret fonamental de reunió i manifestació, no s’adapta a la realitat de la ciutadania crítica de l’any 2012. De fet, des de fa almenys 8 anys, aquesta legislació no s’aplicava davant convocatòries espontànies dels moviments socials que no eren comunicades formalment al Govern. Això no significava que no es comuniquessin les manifestacions, ja que es difonien i difonen a través de xarxes socials o mitjans de comunicació i, de fet, el Departament d’Interior organitzava els dispositius policials que considerava oportuns. La imposició sistemàtica i arbitrària de multes a persones per exercir el seu dret fonamental de reunió restringeix fortament el seu ús i entenem que la seva aplicació, just en el moment en què amplis sectors de la població catalana s’estan mobilitzant pels seus drets, no té altre objectiu que dissuadir-los de protestar.

A continuació assenyalem algunes actuacions on hem tingut constància de l’esmentada aplicació de la Llei 1/92:

Mobilització del 21 de juliol en defensa de la sanitat pública: Un grup d’unes 80 persones va ser encerclades per agents dels Mossos d’Esquadra antiavalots (BRIMO) al voltant de les 13 h a la sortida del metro Ciutadella – Vila Olímpica quan algunes d’elles es dirigien a una concentració convocada a la porta de l’Hospital del Mar en defensa de la sanitat pública. Altres persones van ser encerclades de manera aleatòria. Els Mossos d’Esquadra van decidir identificar una a una totes les persones retingudes, procediment que va durar al voltant de 90 minuts. Aproximadament un mes després, unes 70 persones van rebre una sanció administrativa per manifestació il·legal que els imposava l’obligació de pagar 300 euros a l’Estat.

Mobilització després del desallotjament del moviment “Pren la Borsa”: El 17 de setembre de 2011 es va realitzar una acampada simbòlica a la porta de l’edifici de la Borsa de Barcelona. El dia 18, els Mossos d’Esquadra la van desallotjar. Després de l’actuació policial, un grup de persones va començar una manifestació espontània i van ser envoltades i identificades per agents dels Mossos d’Esquadra. Setmanes després, un mínim de 30 persones van rebre al seu domicili l’obertura d’un expedient administratiu per manifestació il·legal i se’ls ha imposat una sanció de 300 euros.

Protesta pel desallotjament sorpresa de la Universitat Lliure La Rimaia: El 9 maig de 2012 va ser desallotjat sense previ avís un dels principals Centres Socials i Culturals de la ciutat de Barcelona sense que ni el Jutjat d’Instrucció, ni la policia els avisessin del dia que s’anava a produir el desallotjament. Es tractava d’un Centre Social en el que participaven nombroses persones i en el moment en què es van assabentar que s’estava desallotjant en condicions irregulars van decidir de manera espontània i convocats a través de xarxes socials i de missatges de text concentrar-se en senyal de protesta . La reacció dels Mossos va ser envoltar de manera agressiva al primer grup de persones que van arribar i tenir-les retingudes al voltant de 2 hores. Aquestes persones van ser identificades i la setmana passada van rebre la notificació d’obertura d’un procediment administratiu sancionador per vulneració de la llei 1/92 que podria comportar multes de fins a 200 euros per a cadascuna.

Segons fonts periodístiques consultades per l’equip que desenvolupa aquest informe, el Departament d’Interior va explicar que des del setembre de 2011 s’han obert 250 expedients sancionadors aplicant la Llei 1/1992 de Seguretat Ciutadana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*