Wandi Ferreira, una altra mort sota custòdia estatal

Wandi Ferreira, un noi de 21 anys de nacionalitat dominicana, és malauradament el darrer cas documentat d’una persona immigrant morta sota custòdia estatal. Només fa un mes i mig de la mort a Girona, sota custòdia policial i en circumstàncies encara no aclarides, del ciutadà argentí Juan Pablo Torroija. A la mort de Torroija, la número 12 sota custòdia policial en tot l’Estat Espanyol en el que va d’any (segons dades proporcionades per la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura), cal sumar-li la mort de Wandi Ferreira i altres morts sota custòdia estatal, com les produïdes en Centres d’Internament d’Estrangers i en operacions policials. La manca de transparència i la lentitud de la Generalitat en aportar dades dificulta molt la tasca informativa.

Segons la versió dels funcionaris, en Wandi va morir per estrangulament amb els cordons de les seves sabates a la cel·la de la presó de joves de Quatre Camins a les 5 de la matinada del 16 d’agost, tot just unes hores després del seu ingrés en el centre, i tot just després d’haver estat colpejat pels agents de paisà durant la seva detenció. Aquest cops van deixar marques en el seu cos i en el de l’altre detingut, un amic de la víctima.

La família del noi no es creu la versió oficial, entre d’altres coses per les pròpies paraules d’en Wandi enregistrades en un missatge al contestador de veu de la seva germana Wendi, en una trucada feta des de Quatre Camins, on assegurava que es trobava bé, que no es preocupessin i  que li portessin roba. Per això els seus familiars exigeixen que s’obri una investigació que aclareixi els fets, i alhora denuncien múltiples irregularitats que els fan sospitar que la mort d’en Wandi no hagi estat voluntària, com ara el fet d’haver-los ocultat la seva mort quan la seva germana va trucar al centre penitenciari cap a les 7 del matí –no van ser informats fins unes hores més tard. I, d’altra banda, lamenten la manca d’humanitat amb la qual se’ls va donar la notícia i en el tracte rebut per part dels policies i el personal del centre penitenciari.

Si és certa la versió oficial, que sosté que el noi es va suïcidar a la cel·la amb els cordons de les seves sabates, ens trobem com a mínim davant d’una negligència, doncs com s’explica que en Wandi tingués els cordons de les sabates a l’interior de la cel·la?

Aquesta nova mort ha aixecat les sospites de la comunitat dominicana de Santa Coloma de Gramenet, que denuncia el racisme i la discriminació a què es veuen sotmeses les persones immigrants per part de la policia i el personal penitenciari. Una denúncia fàcilment contrastable amb les dades proporcionades per la Coordinadora Contra la Tortura (CCT) que recull 280 casos de maltractaments o tortures documentats durant 2011, dels quals 110 han estat infringits a persones immigrants sota custòdia policial, tal i com es pot llegir en aquest article del periòdic Diagonal (http://www.diagonalperiodico.net/Nueva-muerte-bajo-custodia.html).

Fins al mes de març d’aquest any ja s’han produït 3 morts per suïcidi de persones preses, segons les dades de defuncions per suïcidi de la població penitenciària que recull el Departament de Justícia (http://www.gencat.cat/justicia/estadistiques_serveis_penitenciaris/12_pob.html), si bé no podem saber si es produeixen a la presó o durant permisos penitenciaris o d’altres. Si sumem en Wandi Ferreira, ja són 4 les persones en règim penitenciari mortes a Catalunya per suïcidi durant aquest any 2012, una xifra que doblaria els suïcidis que es van produir l’any passat.

Lamentablement aquestes morts no són poc freqüents, si ens atenem a les dades proporcionades pels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, amb competències en les presons de Catalunya que reconeix que a la dècada de 2001 a 2010, van morir 619 persones sota la seva custòdia, segons va denunciar en 2011 el Centre de Documentació contra la Tortura (CDDT) en el seu informe anual (http://www.nodo50.org/tortura/spip/article.php3?id_article=16147).

Des de Rereguarda en moviment  volem denunciar un cop més les morts de persones en custòdia bé de la policia, bé de la justícia, bé de les autoritats penitenciàries: Juan Pablo Torroija i Wandi Ferreira en són els darrers exemples; denunciem també la manca de transparència i les negligències produïdes en ambdós casos, així com una manca absoluta de l’ètica més elemental a l’hora d’informar de les morts a les famílies respectives. Són ja massa morts sota custòdia, amb massa punts obscurs i un evident desinterès de la justícia per aclarir-los. Exigim justícia per en Wandi i en Juan Pablo, que els seus casos, com tots els altres que s’han produït al llarg d’aquest any, siguin investigats a fons, així com també els responsables de les greus negligències produïdes en aquestes morts en dependències oficials.

Barcelona, 27 d’agost de 2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Connect with Facebook


*